Mobiloperatørenes mulighet

Operatørenes eneste mulighet

Geir Sand Nilsen skriver i sin kommentar fra 19. September, http://www.mobilen.no/artikler/jobber-i-oppoverbakke/112821 , at teleoperatørene jobber i oppoverbakke med å få innpass med en ny mobilbetalingsmodell.

Jeg mener derimot at et slikt samarbeid er operatørenes eneste mulighet om de skal ta del i fremtidens mobilbetaling. Gjør ikke teleoperatørene noe aktivt nå vil de kun bli en bitpipe for fremtidens belaingstransaksjoner der de kun står for transport av data over mobilnettet.

Den store utfordringer er om de kommer med en løsning som er brukervennlig nok samtidig som den er sikker nok.

I dag jobber ”alle” med løsninger for mobilbetaling. Bankene, operatørene, aktører som PayPal og Payex, Apple med passport, Nets, bankID etc. Her gjelder det å få etablert en standard som sluttkundene vil favne om. De som klarer det blir vinnerne i markedet.

Det er noen elementer som må være på plass for å lykkes.

1.Løsningen må være brukervennlig.

Her ha de norske operatørene en utfordring dersom de velger en løsning som i Sverige, WyWallet. Kunden må her forhåndsregistrere seg ved å opprette en konto. Telenor har forsøkt dette med mobilhandel tidligere uten suksess. Men NSB benytter i dag en slik registrering i sin APP og har stor suksess med denne. Det er hvordan kunden opplever prosessen som bestemmer om den er enkel nok eller ikke.

2. Løsningen må være sikker.

Den må oppleves sikker for kunden samtidig som den faktisk er like sikker som å bruke et bankkort. SMS-betaling fungerer fint for småkjøp. Men for større beløp må andre sikkerhetsmekanismer inn. Du skal som forbruker føle deg helt trygg på at ingen kan misbruke den betalingsløsningen du velger. Her har operatørene en jobb å gjøre. Men klarer de det har de store muligheter for å lykkes.

Slik jeg ser det blir det viktig for operatørene å tilpasse seg det norske markedet med norske kunder. Det må lages løsninger som nordmenn vil benytte. Og de må ikke nødvendigvis være lik løsningene svenskene benytter. Her blir det veldig viktig at Telenor, TeliaSonera og Tele2 faktisk klarer å samarbeide. Klarer disse 3 aktørene også å få med seg Ventelo og TDC etter hvert samtidig som løsningene blir gode har de alle muligheter for å lykkes.

Da når de alle mobilkunder i Norge. De har infrastrukturen for å overføre informasjon og de har kundedata.

Men «time to market» er nå.

Det pågår ulike posisjoneringskamper verden rundt i disse dager for å få en del av mobilbetalingsmarkedet. De store analysebyråene strør om seg med store tall om hvor stort dette markedet vil bli. Den eller de som først klarer å ta posisjonen i Norge med en løsningen som setter standarden for fremtidens mobilbetaling vil definitivt havne i førersetet for det norske markedet.

Blir det rusk i samarbeidet mellom operatørene står mange andre aktører klare for å ta denne posisjonen. Men operatørene viser samarbeidsvilje, de har kundene, infrastrukturen, forhandlere og dyktige medarbeidere og viser nå at de mener alvor med mobilbetaling.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s